Algemene beschouwingen 2013 door Hellen Sluiter 2. Duurzame energie

Aan duurzame energie wordt de nodige aandacht besteed waar we erg blij mee zijn. We mogen ons echter niet verschuilen achter alleen het windmolenpark langs de A2, dat er hopelijk wel gaat komen.

Is het ZLTO, een agrarische belangenvereniging, daar nu de coördinerende partij? Het zou sterker zijn voor het draagvlak als een ervaren vereniging zoals de Windvogel mede een partij zou zijn.

De Windvogel is een landelijk opererende professionele coöperatie van burgers. Deze vereniging zal nadrukkelijk de inwoners bij de realisatie van de windmolens kunnen betrekken. Zoals onlangs in de krant stond is het noodzakelijk het draagvlak voor windmolens bij Zaltbommel te vergroten, zodat de windmolens werkelijk in 2016 geplaatst kunnen worden.

Het college stelt onder het kopje Aardwarmte-geothermie dat glastuinbouw veel energie nodig heeft.

Twee zaken wil ik hier aankaarten;
1.  Ik vind dat we daar niet van uit moeten gaan en juist moeten streven naar een laag verbruik, hetgeen binnen de sector inmiddels mogelijk is. Er zijn genoeg voorbeelden, zoals het bedrijf dat energie produceert en deze levert aan een naastliggende kas.
2. Er wordt vanuit gegaan dat aardwarmte per definitie duurzaam is. Dat is een misvatting, helaas. Er zijn inderdaad milieuvriendelijke methodieken waarbij aardwarmte eenvoudig gebruikt wordt voor verwarming, bijv. voor kassen. Dit is echter niet het geval met de techniek die door de wethouder genoemd wordt, namelijk het boren  naar kokend heet water voor het opwekken van elektriciteit. Er zijn grote boorinstallaties nodig. Er worden chemicaliën gebruikt om de steenlagen op grote diepte te kraken. De gevolgen op lange termijn, o.a. voor de waterkwaliteit en het verzakken van de bodem,  zijn nog onvoldoende bekend.
Advies: zet voorlopig vooral in op andere duurzame technieken zoals het plaatsen van zonnepanelen,  het hergebruik van energie en het gebruik van aardwarmte vlak onder de oppervlakte en wees zeer kritisch op boringen naar heet water op grote diepte.

Verder
Ik mis bij de opsomming het Landschapsactieplan 2010 – 2015 Bommelerwaard. Wordt er nog iets gedaan met dit plan?
Hoe staat het met de Flora en Fauna gedragscode die in de 2e helft van 2012 zou worden vastgesteld?

Glastuinbouw
Het is al een tijdje stil ten aanzien van de reconstructie en betere landelijke inpassing van de glastuinbouw.  Hoe staat het ermee? We kunnen de tijd niet terug draaien. Feitelijk is de Bommelerwaard ongeschikt voor duurzame grootschalige glastuinbouw. Behalve de bekende argumenten van ontsiering van het waardevolle landschap, de te krappe infrastructuur  (denk met name aan de dijken) en het energievraagstuk is er de waterproblematiek. De waterkwaliteit staat onder te grote druk, los nog van de illegale lozingen; het grondwater zal stijgen, er zal meer kwel komen. Gelukkig is onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Zijn de genoemde maatregelen voldoende om de problemen in de toekomst het hoofd te bieden?

Het onderwerp Milieu wil ik afsluiten met een citaat van Prins Claus:

“Wij hebben de aarde niet als een kostbare erfenis in beheer, maar wij hebben haar van onze kinderen te leen.”