GroenLinks vindt het prima dat burgers meer zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving en ondersteunt van harte bewonersinitiatieven. Dat vergt wel een actieve én andere rol van de gemeente. In de bijdrage van Wilfried Romp, deskundig op het gebied van burgerparticipatie, leest u hier meer over. Hellen Sluiter
Het succes van bewonersinitiatieven
Het succes van bewonersinitiatieven is op de eerste plaats afhankelijk van een idee, een initiatief, een ambitie en de inzet van een aantal gelijkgestemde wijkbewoners. In Zaltbommel kennen we allemaal het voorbeeld van de Torentuin. Een fantastisch project een groot succes. Na wat aarzeling kreeg het initiatief het groen licht van de gemeente en men is er trots op. Ook de bewoners van Aalst zaten niet stil en zorgden ervoor dat het recreatiegebiedje bij de Neswaarden opgeknapt is. Momenteel wordt er door velen dankbaar gebruik van gemaakt.
GroenLinks vindt dat gemeente stimuleringsbeleid ten aanzien van bewoners-initiatieven dient op te zetten en dus verder moet gaan dan het instellen van enkel dorps- en wijkraden. De raden dienen een budget te krijgen en door middel van een vouchersysteem bewonersinitiatieven te stimuleren. In heel veel gemeentes is daar ervaring mee.
Bij het opzetten van een dergelijk beleid komt meer kijken dan het instellen van een vouchersysteem. Het stimuleringsbeleid van bewonersinitiatieven zal in de breedte door de gemeente opgepakt dienen te worden en dat in alle geledingen: ambtenaren, raadsleden en bestuurders. Deze overheidsparticipatie vergt een andere manier van denken en handelen van de gemeente in de benadering van de burgers. De benadering zal meer vanuit een gelijkwaardige positie dienen te zijn (horizontaal denken) en de vragen en behoeften van de bewoners zullen in het beleid centraal dienen te staan (vraaggericht werken).
Het afgelopen jaar heb ik de succesfactoren onderzocht van bewonersinitiatieven en die vertaald in de uitgave “Op weg naar de Doe-democratie”. Daarin is ook alles te lezen over het vouchersysteem. De uitgave is gepubliceerd op de website www.duurzameomgevingskwaliteit.nl.
U vindt daar alle informatie die je als gemeente kan inspireren, op ideeën kan brengen voor het vormen van een visie en beleid ten aanzien van bewonersinitiatieven.
Wilfried Romp (voormalig GroenLinks raadslid en wethouder van de Gemeente Zaltbommel)