Algemene beschouwingen 2013 door Hellen Sluiter, 1.Natuurbeleid
Zoals bekend draagt onze wethouder van Milieu de natuur een warm hart toe.
Hoe komt het dan dat er geen overkoepelend beleid geformuleerd is waarin termen als natuurbehoud, natuurbeheer, natuureducatie, natuurbeleving opgenomen zijn.
Jawel, hier en daar komt een snippertje boven, bijv. bij het onderwerp ‘groen in de wijken’ en hier en daar in het milieuprogramma. En, vanzelfsprekend, wordt gesproken over de natuurontwikkeling bij gemeenteoverstijgende projecten zoals Munnikenland. Allemaal heel waardevol, maar ik wil graag meer aandacht voor de natuur dicht bij huis.
Het rijk draagt taken en verantwoordelijkheden op het gebied van natuurbeleid en biodiversiteit steeds meer over aan provincies en gemeenten. Er zijn dan ook steeds meer gemeenten die in het verlengde hiervan eigen beleid hebben ontwikkeld. Een goed voorbeeld is Zoetermeer dat een Inspiratieboek voor natuur in de gebouwde omgeving heeft opgesteld. Het blijkt dat ook het stedelijk leefmilieu een groeiplaats kan bieden aan vele plant- en diersoorten. Natuur in de directe woonomgeving komt de leefbaarheid enorm ten goede. Kinderen komen er spelenderwijs mee in aanraking.
Wanneer er, vanaf het begin van een project, rekening wordt gehouden met de factor natuur, hoeft dat niet veel te kosten.
Een aantal voorbeelden die een plaats zouden kunnen krijgen in dit beleid:
- Zorg dat je met woningcorporaties aan het begin van een project de mogelijkheden voor een groen dak bespreekt, al is het voor de platte daken van schuurtjes.
- Op het gebied van natuureducatie vallen allerhande zaken te bedenken: van het adopteren van een bijenvolk door een school tot het aanleggen van schooltuintjes. De wethouder heeft een goed voorbeeld gegeven door met 2 basisscholen natuurwandelingen te maken. Mogelijk volgen er meer?
- Verplichte compensatie als natuur verloren gaat.
- Stimuleren van de aanleg van een natuurlijke tuin, al dan niet samen met buren.
- Enz.
Het zijn allemaal zaken met weinig financiële consequenties, maar die wel het respect voor en het plezier van de natuur vergroten.
Kortom:
1. Stel gemeentelijk natuurbeleid op, concreet en gericht op uitvoering, met de nadruk op de stedelijke omgeving.
2. Zorg dat alle losse eindjes in de verschillende andere programma’s hierin benoemd worden zodat je een overkoepelend document hebt.
3. Doe het samen met burgers en scholen.