Het gepresenteerde plan gaat vooral over de aanpak van overlast gevende jongeren.

Het uitgangspunt is goed: krachten bundelen en per jongere bekijken wat de beste aanpak is. De stuurgroep speelt een belangrijke rol in de toewijzing aan de verschillende ‘ketenpartners’. Het vreemde is echter dat de portefeuillehouder de burgemeester is. Hij is tevens voorzitter van de stuurgroep, waarin ook nog zitting hebben: de politie, de gemeentesecretaris, directeur Woonlinie, de rector van het Cambium, directeur Sociale Dienst. Geen professionals dus uit de Jeugdzorg. Pas in de uitwerking (werkgroepen) is een rol weggelegd voor deze organisaties (zoals Orion en Zorg Advies Teams).

Wij onderschrijven het belang om samen te werken met de verschillende instanties, maar vinden het noodzakelijk dat in de stuurgroep de jeugdzorg vertegenwoordigd is. Aan de voorkant worden immers, zoals de burgemeester zegt, de ‘etiketten geplakt’. Een stempel is gauw gezet en niet altijd terecht. Hier zit je wel voor langere tijd aan vast. De angst bestaat dat over de hoofden van de jongere en de ouders heen beslissingen worden genomen door mensen die het gezin/de jongere niet of onvoldoende kennen.
Wij vinden dat de preventieve kant (het hulp bieden aan jongeren voordat ze ontsporen) in het besproken stuk onderbelicht is en te weinig concreet.

Wij zullen hiervoor aandacht blijven vragen bij het college